Wednesday, 25 April 2012

PMS tu apa ?? -,-'




hye-3.. k bye.. *tetibe mcm mintak kne lempang -.-'
hari ni update , mlm tdi update. ta pnt ke ? eh suka hti aq lah. bukan guna jari jemari kau yg runcing tuh.. *moody. okay. lelaki kne bca entry kli ni. sbb LELAKI PERLU TAHU :) knp lelaki perlu tahu ? sbb dye relate dgn khidpan korg as a friends, boyfriend, husband. etc lah. yg pnting siapa pon korg dye ada kne mngena okay !

tdi. bosan-2. bca la blog someone ni.. nice, menarik tertarik blog tuh mcm na kne boom ! haha.. SUMPAH ta bosan bca entry at blog dye. bca punye bca terbca psl 1topic ni.."PMS." pms tuh apa kak ? *ada budak tnya.. 

---> PMS tuh "Premenstrual Syndrome" also known as "Premenstrual Tension" is a collection of physical and emotional symptoms related to woman's menstrual cycle"

apa bnda kat ats ni ? na suh aq explain dlm bhsa omputeh mmg tak lah kan. aq da lma tinggalkan England. 20 thn yg lalu. *nmpk sgt tipu kn ? bhaha.. okay-3.. aq terangkn kat korg apa yg aq bca td k. PMS tuh gangguan fizikal dan mental kpd kaum perempuan mnjelang 7-10 hari haid anda hilang. *tapi aq ni, sblm dtg tuh aq da mnagmuk bagai. waallahualam, kuasa Tuhan kn :)

okay, continue.. contoh-2 gangguan fizikal :

1) MUDAH RASA PENAT:-
 kje bwk kertas sekeping je tapi rsa mcm bwk btu bata 1000kilometer nya.. *rsa tertipu ke ?? alaa.. ibarat je sayang.. rsa penat nya mcm tuh lah.. -.-' pda si bf/suami tlg memahami psgn anda. kdg-2 ta buat kje pon bole rsa penat. jgn ckp psgn korg pmalas la apa laa. hormon yg mnjdikn mreka mcm tu :)

2)JERAWAT:-
 skit hati pulak bila si comel(jerawat) tibe bila kita tanak !! lgi-2. bila na jumpa bf korg. prnh ta jdi mcm tuh ? haa.. rsa mcm pkai topeng ultraman lgi bgs dri tgk muka sndri. haha . *abaikn topeng ultraman tuh . -.-' 

3)SAKIT DI BAHAGIAN TERTENTU:-
 sstgh prmpuan akn rsa skit di bhgian perut. org panggil senggugut bukan sesungut ! yg skit tuh org bertuah je lah yg merasainya, mcm aq ni.. wajib kne kot. (^.^) *muka comel wa . okay, pda guys yg awek or wfe dye mcm ni, jgn lah kau na ajk dye p dating ta tentu psal. ajk daki gunung everest bagai. mmg kau kne lambung dri ats ke bwh la kan ? haha. 

4)RASA LAPAR/TADE SLERA NAK MAKAN
 yg ni depends pda gurl tuh sndri, ada yg smkin brslera na mkn and mcm aq ni, tgh-2 laa.. tp sllnya aq tade slera akibat dripda senggugut yg dekat ats tuh and rsa mual. yg mcm aq bca entry td, dye rsa lpar and sll na mam. lain org lain cara. . heuuww~ xD and pda lelaki kat luar sna tuh, klw korg ajk awek korg dating and awek korg bru je kluar rumah terus ajk pergi mkn, korg kne memahami, itu bukan dri awek korg yg sbnr. itu hormon dye. and klw korg da mkn tapi dye na mkn lgi. korg jgn slh fhm. itu hormon dlm bdn dye. and klw da makn , and na mkn and mkan and mkn bla bla bla. korg ckp mcm ni kat awek korg "baby. baby na mam lg ? ni hisap ibu jari kaki aq ni !!! smbil menengking pda dye ! insyaallah dye ta kn mkn da 7hri 7 mlm. haha

yg dekat ats tuh contoh-2 gangguan fizikal. yg bwh ni pulakk contoh-2 gngguan mental yg dialami gfs/wifes korg. c(:

1)NAK KAN LEBIH PERHATIAN.
 msa PMS dtg, gf korg akn mula menggedik ta tentu psl and da tentu korg rsa mcm na bg kaki kat dyorg. guys !! focus at point ni k. dyorg bukan lah gedik dgn korg tapi na kn perhtian LEBIH dri bf dyorg. kang minta perhatian dri laki lain jadi lain pulakk. so.. klw bukan dgn korg dgn siapa lg dy na gedik-2 mnja bagai. *katanyaa.. hoho

2)PERUBAHAN EMOSI YG TA MENENTU:-
 haa. yg ni korg kne brhti-2 dgn gf korg, mula-2 elok je suka-2. tbe-2 je menangis and 5 mnt kmudian mengamuk mcm singa betina . jgn kau kata gf kau gila. hormon dlm bdn dye yg buat dye jdi mcm tuh. prnh ta ? korg tgh suka-2 ni tbe-2. gf korg mrh ta smena-2. and terus mnta putus !! haaa. itu lg bhya. so. pda si jejaka-2 tampan. kacak macho dan berkaliber *cewaahh ayt. na power jerkk.. puii. haha. korg kne bnyk bersabr okay. pms dtg ta diduga and pergi akn kembali. ;)

3)MARAH MCM SINGA 
 haa. yg ni lg stu korg kne alert ye guys. kdg-2 bila PMS tiba. mood gf korg ta kn mnentu. dyorg sng mengamukkk+marah+menendang. *ada ke gf yg mcm tuh ? :'/ lbh kurg mcm tuh laa.. buat slh nya sbsr kuman. bukan bob kuman tuh. klw yg si pelawak tuh da terang-2 besar kesilapannya. -.-' yg ni ksilpn korg buat kcik mcm semut tapi dye mengamukk mcm ribut !! haha.. becareful guys~ *nada jahat :D

moral of the story is.. setiap tingkah laku or perbuatan gf korg time PMS dtg. itu bukan slh dyorg. dn juga bukan slh ibu mengandung. tapi tu is a part of life !! na jdi lelaki yg betol-2 memahami, jdi org yg PENYABAR dlu..korg kne memahami bnda ni dri skrg, at least nnt bila korg da kwin, korg ta rsa shock sgt. :D

hopefully bf aq bca entry kli ni. sbb cth-2 yg aq bg tuh kbnyakan dtg dri diri aq sndri. :) info ni bukan copycatdog but "sharing" korg bole follow kaki blogger yg hebat mcm dye.. klik sni sayang.. 

okay. smpai sni je lah, da ptg ni. mcm biasa.. aq na pergi ukur jln. huahuahua. nak ikut ? jum.. tapi naik transport sndri okay. kuda aq ta terima org yg ta dikenalinya.. weepieee~ bye-2 xD



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca ^_^ KALAU SUKA BOLEH LIKE =).

2 comments: